More

  Spelskolan del 3 – Insatsmönster och bankrulle

  Nu har du förstått att för att vara vinnande i längden så måste du spela på spel med överodds. (värde) Men hur mycket ska man satsa då?

  Du måste bestämma dig för hur mycket pengar du är beredd att spela för. Spela aldrig för pengar du inte har råd att förlora. Jag har själv varit där en gång i tiden. Att man känner att man satt lite väl mycket på ett spel, men det kändes ju så bra på förhand..
  Matchen förloras, man står och skriker fula ord och spelandet går ut på familj och vänner.
  Se hellre bettingen som en kul hobby som i bästa fall kan ge dig en slant. Inse att det är tufft att vinna, och att de flesta som tippar förlorar pengar på sikt.
  Avsätt en viss summa pengar som du har på ett eget konto eller en spelsajt.
  Jag själv har ett eget bankkonto som jag döpt till ”spelkonto” På så sätt blandar jag inte ihop privata pengar med spelpengar.

  Jag tar bettingen väldigt seriöst. Det finns många som handlar med aktier, daytrading, handlar med valutor, råvaror, obligationer eller kryptovalutor. De värderar sannolikheten för om en aktie ska stiga eller sjunka och agerar därefter. Jag värderar sannolikhet för att lag ska vinna matcher. Men på samma sätt som de bokför sina spel så bokför jag mina matcher. www.spreadsheet.se är en utmärkt gratistjänst för att bokföra alla sina spel.

  Kellys formel
  Hur mycket av sin avsatta bankrulle ska man då satsa på varje enskild match? Det finns en mängd olika teorier skrivna. En välkänd formel för bettare och investerare är Kellys formel.
  Det är en formel som räknar ut hur stor % del av rullen du ska investera i ett spel beroende på hur stort övervärde du tycker det är i matchen. Söker du på Kellys formel hittar du massor med info om den. Jag tycker dock inte den är så relevant. Dels för att den ibland då visar att jag ska sätta 4% av min spelkassa vilket idag motsvarar ca 20,000 kr. Jag varken får inte in de summorna på något spelbolag på en liten sport som innebandy, och jag har ingen lust att sätta de summorna heller.
  Jag har klarat mig bra utan kellys formel. Det viktiga är att inte sätta för stor del av spelkassan eftersom det förekommer varians i betting. varians ska jag gå in på mycket djupare längre fram, men det betyder att även en vinnande spelare kan förlora 10 spel i rad. Ungefär som att om du kastar ett mynt 10 gånger så kommer det förr eller senare hamna på samma sida 10 gånger i rad. Och när det väl händer så vill man inte bli av med för stor del av sin spelkassa, eller i värsta fall hela kassan.
  Jag sätter mellan 0,2-1,5% av min spelkassa på varje match. Detta är i lägsta laget, men jag har problem med att få in de summor jag vill sätta, och jag är egentligen inte bekväm med att sätta större summor heller.
  jag gör så att ju mer jag tror på ett spel, ju större insats. Är jag helt övertygad om att ett spel har supervärde så sätter jag en större insats, eftersom jag är helt övertygad om att det är en bra investering. Om jag inte är lika övertygad sätter jag en lite mindre summa.
  Även om det är ett högre odds jag spelar på sätter jag lägre summor, då jag vet att ett högt odds inte sitter lika ofta, och jag vill hålla nere variansen.

  Units
  I princip alla rekare använder sig av ett Unitsystem när de skriver ut sina speltips? Varför då? Jo för hade jag skrivit att jag satsar 4000 kr på en match så har du fortfarande ingen aning om hur jag värderar spelet jag tipsar om. Men hade jag skrivit att jag satsar 8/10 units så inser du att det är förmodligen ett spel jag värderar som bra, eftersom normalt brukar jag spela 5/10 units. Så units är ett system folk har för att beskriva hur mycket de sätter på ett visst spel jämfört med vad de brukar och hur stor spelkassan är. Då vet ni som ryggar spelen ungefär hur mycket ni ska sätta av er spelkassa.

  Mina units ser ut följande:

  1 Unit = spel på ett väldigt högt odds, alternativt ett odds jag inte är helt övertygad om att det är ett bra spel (även livespel på Svenskaspel då 1000 kr (1 unit för mig) är maxgräns där.

  2 Units = Ett Okej spel.

  3 Units  = Jag anser oddset vara en bit för högt satt och det är ett bra spel. 3 units är det jag sätter absolut oftast.

  4 Units = Ett spel utöver det vanliga, alternativt ett bra spel men till ett lågt odds.

  5 Untis = Ett riktigt bra spel. jag vill inte kalla det maxsspel för jag sätter högre ibland, men sätter jag 5 units värderar jag oddset som riktigt bra!

  6-8 units = Händer mindre än 5% av alla spel jag lägger att jag sätter mer än 5 units. Det ska vara ett riktigt jäkla bra spel. Händer någon enstaka gång under ordinarie säsong. Även under innebandy VM eller Champions Cup höjer jag insatserna till dessa nivåer ibland.

  Flatbets
  Har sett att en hel del semiprofessionella och heltidsbettare kör flatbets, dvs att de sätter samma summa oavsett odds eller hur mycket de tror på spelet. Jag är inte tillräckligt insatt eller påläst om huruvida detta är rätt eller fel mattematiskt. Men sätter man samma summa på alla spel kallas det flatbets.

  Det viktiga är alltså att inte sätta för stor del av bankrullen! Du vill aldrig torska hela din bankrulle, eller gula som det populärt kallas. Du måste räkna med att det kommer dagar då du kommer att förlora samtliga spel. Även den bästa tipparen kommer att ha svackor trots att spelen de lägger är spel med förväntat positivt värde.
  Exempel:
  Du har 10 kulor i en skål, 6 av dem är gröna (vinster) och 4 av dem är röda ( förluster). Du plockar upp en kula varje dag, kollar färgen för att sen lägga tillbaka den. Över 5 års tid kommer du garanterat att ta flest gröna kulor. Men under en veckas tid kan det lätt hända att du bara plockar upp 6/7 röda kulor. Det kommer komma månader där du plockar upp fler röda kulor än gröna trotts att sannolikheten talar om för dig att du har större chans vid varje enskilt försök att ta en grön kula. Varians kallas det, och den måste din bankrulle kunna klara av.

  Beroende på hur viktigt det är för dig att inte gula så tycker jag att mellan 0,5-3 % kan en Unit vara. Läs igenom nästa del i spelskolan om varians och förstå hur brutal den kan vara innan du bestämmer dig.

  Administratörenhttp://www.innebandytips.se
  Rekar gratis innebandytips på www.innebandytips.se

  Latest articles

  spot_imgspot_img

  Related articles

  spot_imgspot_img