More

  Spelskolan del 2 – Odds omräknat till sannolikhet

  Odds och sannolikhetslära

  Det händer relativt ofta att folk skriver till mig och frågar saker som vinner Falun ikväll?” eller ” Har du en säker match till runt 2 gånger pengarna?”Då har man ännu inte riktigt förstått vad beting handlar om och mattematiken bakom oddsen. För att bli en vinnande tippar måste du kunna bedöma hur pass stor sannolikheten att ett lag ska vinna är, och sedan omvandla den sannolikheten till ett odds. 

  Hur spelbolagen tjänar pengar på odds.

  Precis som Kasino så utnyttjar oddssättarna en % marginal för att tjäna pengar.
  Vi låtsas att vi har en helt jämn tennismatch, vi vet att det är exakt 50/50 vem som ska vinna matchen. Det är en slantsingling helt enkelt. Och då vet vi att för att gå +/- noll långsiktigt så måste vi ha minst 2.0 i odds. Dvs. satsar du 100 kr så måste du få minst 200 kr tillbaka för att inte gå back på lång sikt eftersom matchen kommer gå in hälften av gångerna.
  Men det vet oddssättarna med, så de sänker båda oddsen en bit så att de vinner oavsett vilket utfall det blir på matchen. Så de sänker båda oddsen till 1,93.
  Tippar du då på matchen så är det samma sak som att singla slant med 100kr insats, men att bara få 193kr tillbaka när man vinner. Det är såhär spelbolagen tjänar sina pengar, de värderar sannolikheten på matcherna, och omvandlar sannolikheten till odds, sedan sänker de oddsen en bit, så att de har sin vinstmarginal. Så länge de är hyfsat rätt ute med sin sannolikhetsbedömning kommer de alltid att tjäna pengar eftersom spelarna då spelar till odds med  negativt värde. 

  Hur omvandlar jag oddset jag ser till sannolikhet då?

  En enkel men viktig formel för tippare.
  Ta siffran 1 och dela med oddset. Har vi oddset 1,20 så motsvarar det alltså
  1 / 1,20= 83,3% sannolikhet.
  Är det här med sannolikhet svårt att greppa? Tänk dig att matchen ska spelas 100 gånger, med exakt samma förutsättningar. (väder, skador, form osv.) Hur många gånger vinner laget du har tippat på? Anser du att de vinner 10 av 100 matcher är det alltså 10% sannolikhet. Vinner de 70 av 100 matcher motsvarar det 70% sannolikhet. 

  För att vara vinnande långsiktigt så måste du alltså spela på spel där oddset motsvarar en sannolikhet som är lägre än vad den egentliga sannolikheten är.
  Spelar du en högoddsare, låt säga 10 gånger pengarna, så måste den matchen sitta minst 10% av gångerna för att du ska gå plus minus noll. Sitter den oftare än så säger man att det är ”
  värde” på spelet.
  Värdespel= den faktiska sannolikheten för att ditt lag du spelar på ska vinna  är högre än vad oddset visar omräknat till ett procenttal. 

   Står Manchester United till 1,15 gånger pengarna ska de vinna 86,9% av gångerna (1/1,15) för att det ska vara värde i spelet. 

  För att vara vinnande på odds så måste du alltså slå oddssättarna.”
  Oddssättarna sätter oddsen efter hur de tror att sannolikheten för matchens olika utfall ska vara, sedan omvandlar de sannolikheten till odds, drar av sin ”marginal” så att oddset sänks ytterligare. Så du måste inte bara slå den marginellt för att vara vinnande, du måste krossa dem. För att vara vinnande på lång sikt måste du spela spel med värde. Och med tanke på spelbolagens marginal de har när de sänker oddset på samtliga utfall så räcker det inte att du slår dem marginellt, du måste vara bra mycket bättre än de som sätter oddsen.

  De har oddssättning som yrke, de är förmodligen headhuntade av företagen just för att de vet så mycket om just sin sport. De får information av samtliga lag om trupper, skador, form. De har dataprogram som kollar statistik och historik. De jämför odds med andra sajter, och iakttar oddsrörelser noggrant.

  Men hur kan folk då vara vinnande på beting?
  Även oddssättarna gör fel. De ska inte bara sätta odds på 1 match, de ska sätta odds på flera hundra matcher i veckan. Din uppgift är att hitta de få felen de gör. Det räcker att de sätter fel odds på 1 av 100 matcher, så länge du hittar det oddset och håller dig till det så är du en vinnare.
  – Har du bra information och är kunnig själv inom sporten så kanske du kan mer om just det laget än oddssättaren? Spelar du själv den valda sporten och kan massor om den?
  – Eller du kanske såg förra matchen lagen möttes och såg att resultatet inte speglade matchbilden?
  – du får reda på att lagets stjärna insjuknat i magsjuka i morse, laget har en viktigare match om två dagar och vilar spelare, laget är ur form efter julledigheten? Hemmalaget har superfördel av hemmaplan eftersom golvet de spelar på är parkettgolv! Det finns massor med parametrar att ta hänsyn till som kan påverka spelet! 

  Som du förstår nu så är det lättare att vara vinnande på en liten sport som innebandy, än att tippa till exempel Champions league, NFL eller andra transparenta ligor där folk har stenkoll på allt som händer. Det är mycket svårare för spelbolagen att sätta odds på innebandy än Premier league matcher. Och spelbolagen tjänar sjukt mycket mer pengar på de större ligorna!

  Inser du nu att en match till 2,00 är aldrig ”säker” ?
  2,00 och då har spelbolaget dragit av för att ha sin edge, låt säga att bookmakern tror att korrekt odds borde vara 2,15. Det motsvarar 46% sannolikhet. Låt nu säga att bookmakern är heeelt ute och cycklar, sannolikheten är 70 % och korrekt odds skulle vara 1,42..
  Ja då missar matchen fortfarande 3/10 gånger. Skriver någon att en match till 2,00 är klar tar jag inte honom så seriöst.

  Ta även med dig att spelbolagen har stenkoll på topplagen i de kända fotbollsligorna.
  Att ta med Barcelona på sin kupong till 1,07 är inte så roligt när du inser att den måste sitta 1 / 1,07 = 93% av gångerna för att det ska vara värde och du ska vinna i längden.
  Vinner de verkligen mer än 93/100 matcher med samma förutsättningar som det givna tillfället? Om de nu gör det så är det ändå ingen stor edge på spelet till din fördel.

  Det viktigaste att komma ihåg från den här artikeln:

  Formeln : Siffran 1 / oddset du får = Ett procenttal för hur stor sannolikhet spelbolaget tror att ett visst utfall ska ske, där de justerat med några % för att få marginal på spelet.
  Anser du att sannolikheten är högre att något ska ske än vad oddset visar anser du att det är värde i spelet.
  För att vara vinnande på långsiktigt måste du värdera matcher rätt och spela på matcher med värde.

  Administratörenhttp://www.innebandytips.se
  Rekar gratis innebandytips på www.innebandytips.se

  Latest articles

  spot_imgspot_img

  Related articles

  spot_imgspot_img