More

  Spelskolan del 4 – Varians

  Varians är säkert ett ord som du hört i något sammanhang tidigare. Men vad betyder det egentligen? Googlar vi på varians får vi fram följande:

  ”Varians är inom sannolikhetsteori och matematisk statistik, väntevärdet för den kvadratiska avvikelsen hos en stokastisk variabel från dess medelvärde och ger ett informellt mått på hur mycket en uppsättning (slump) tal är utspridda kring medelvärdet. Variansen är av central betydelse inom statistiken.”

  Mer förenklat kan det förklaras med den enkla slantsinglingen vi hade som exempel i del.1
  Vi vet att om vi singlar slant så är sannolikheten att det ska bli krona 50% och klave 50% vid varje enskilt kast. Och om vi kastar myntet 10,000 gånger och bokförde varje kast så hade vi hamnat väldigt nära 50/50 på båda utfallen, till exempel 5090 krona och 4910 klave.  Men om vi bara hade kastat myntet 100 gånger så hade det inte varit någon större skräll om det hamnat  60 gånger på krona och 40 gånger på klave.
  Kastar vi bara myntet 10 gånger så hade det kunnat hamna på krona 8 gånger och klave 2 gånger. ( 80/20 fördelning)  Men en 80/20 fördelning hade varit helt utesluten om vi hade kastat myntet 10,000 gånger. Ju fler gånger vi kastar myntet ju större sannolikhet att vi hamnar närmre ett rättvist resultat. På kort sikt kan det utfall som vi minst förväntar oss att ske se ut att vara det som förkommer mest.
  Vi kan ta exemplet med blackjack. Du ska gå ner till kasinot och har bestämt dig för att spela 5 omgångar blackjack. Du vet sedan tidigare att sannolikheten för att det ska hamna på rött är 48,65% sannolikhet. Du dubblar din insats om det hamnar på rött. Ingen skulle höja speciellt mycket på ögonen om du satte 4/5 omgångar och gick hem med vinst, inte heller om du förlorat 4/5 omgångar och gått hem med förlust.
  Men om du däremot stått vid Rouletten hela veckan och spelat 10,000 omgångar. Då hade du garanterat inte varit en vinnare.

  Varians i sportsbetting.
  Du har hittat en bra vinnare som står i 2,25 i odds. Du har bra koll på matchen och anser att den bör gå in runt 50% av gångerna, dvs korrekt odds ska vara 2.00. Superspel!
  Du hittar 10 likadana matcher med exakt samma värde och odds under en helg. Men till din förskräckelse så förlorar du 8/10 matcher och du är helt plötsligt kraftigt back trots att du egentligen har hittat 10 matcher med bra värde i. Detta kommer garanterat att hända dig om du lägger några hundra spel per säsong. Ungefär som att en förlorande spelare utan problem kan sätta 5 spel i rad och vinna en fin slant ena veckan trots att det inte är värde i något av spelen han lagt.
  När kan man egentligen dra slutsatsen om ifall en spelare är vinnande eller förlorande då?
  I många artiklar och böcker skriver man att efter runt 500 spel kan man ofta se en trend, och efter runt 1000 spel bör variansen vara relativt låg. Men i unika fall kan faktiskt en spelare som egentligen är vinnande vara en förlorare över så mycket som 500 spel enligt många tyckare på forum.

  det finns ett superbra verktyg. en varianskalkylator. Den hittar du här.
  Du fyller i snittodds du spelar på, hur hög ROI% du har och hur många spel som kalkylatorn ska räkna på.
  I grafen nedan har vi simulerat en innebandysäsong. Samtliga linjer motsvarar en enskild spelare som  spelar till ett snittodds på 2.00,de är vinnande spelare med en ROI på 105% och de lägger 500 spel under en säsong. Samtliga spelare är alltså väldigt vinnande, en ROI på 105% är bra om man ser till stora ligor i fotboll och hockey. 

  Grafen ovan visar 20 slumpvis utvalda spelare med 105% ROI och 500 spel. Vi ser att några av spelarna hamnar på minusresultat över perioden med totalt 500 spel. Så det är inga konstigheter att en vinnande spelare efter en hel säsong med 500 spel lagda hamnar på minusresultat. 17% av spelarna hamnade på ett minusresultat efter en hel säsong Oväntat va? Trotts att de alla är väldigt vinnande spelare så hamnade nästan 1/5 spelare på minusresultat när säsongen var över.  Variansen kan vara brutalt svår att hantera. Gå själv in och klicka i lite olika snittodds, roi% och antal spel. Ganska roligt att sitta och leka med och se hur stor skillnad det kan vara på olika spelare trots att de egentligen har exakt samma förväntade vinst.

  Är du en sådan spelare som spelar femlingar till 20 gånger pengarna. testa att klicka in ett snittodds på 20.00 och se hur stor skillnad det kan vara på de olika graferna! Och då har vi inte ens räknat med att du förmodligen aldrig hittar femlingar där det är ett positivt värde på oddsen du spelar till. Som du ser kan det svänga sjukt mycket. Ju lägre odds du spelar till, ju mindre blir variansen. Det är därför jag mest spelar singlar när jag spelar.
  Men Singlar och kombinationsspel går jag in på mer i nästa artikel!

  Administratörenhttp://www.innebandytips.se
  Rekar gratis innebandytips på www.innebandytips.se

  Latest articles

  spot_imgspot_img

  Related articles

  spot_imgspot_img